luni, 6 mai 2013

Traditii si obiceiuri

Activitate  Culturala
Corul Caminului Cultural ,,Luca Arbure''
Dirijor - prof. Maria Patraucean
Spectacol realizat cu ocazia implinirii a 100 de ani de activitate
a Caminului Cultural

                                   Grup vocal
Formatie de dansatori - Director, Gheorghe Dolinski
Traditii si obiceiuri
Uratorii
Sezatoare
Inca se mai gasesc costume populare

                   Ansamblul Folcloric ,,Luca Arbure''  .
                    Director - prof. Maria Patraucean


                             Dansuri mixte copii - coregraf, Florita Braescu

   Dansuri mixte tineri - coregraf, Florita Braescu
                
                                          
Dansuri barbatesti - formatie condusa de Pahomi Ion (Pacala )
Spectacole
In vizita la Botiza - Maramures

La muzeul satului din Bucuresti cu Angela Moldovan
pe  TVR 1


                                                                        
                                              La Sibiu
                                          Pe lacul din Dumbrava Sibiului
                                         
                           
In gura presei
                                             In relache dupa spectacol
 Cernauti - Ucraina
Prezentarea formatiilor
Spectacolul de gala din Palatul Culturii

                                                        Jastrowie - Polonia                                                 La Menitre - Franta

EVENIMENTE
Festivalul folcloric ''Floare de Salcam''
               Ansamblul  ''Luca Arbure''
             instructor coregraf - Florita Ciobaca

Madalina si Andreea  Prichici


                          Olar  Florentina


                       

      Vantu Teodora


                          

 Flamanzan Gheorghe
                               Flamanzan Ionut
Repetitie cu public
       La umbraMaini de aur
Manoila Todirel  - pictura  pe lemnManoila Ion - sculptura in lemn

Gheorghe Cotlet
Pictura naiva


Medalie de aur  la concursul national  ,,Cantarea Romaniei''
 
Medalie de bronz la concursul national ,,Cantarea Romaniei''

GOSPODARII
Cupsan Gheorghe
Apostol Florita
Dolinski Gheorghe


La stransura de Hram                                                     Hram ca la Arbore nu este nicăieri !
 
             Este sigur că la Arbore în zilele de 29-31 august este hram încă din zorii secolului al XVI-lea, mai precis din anul 1502. În ziua respectivă a fost sfinţită biserica din Arbore, ctitoria hatmanului Luca Arbure cel Tânăr, pârcălab de Suceava, fiul lui Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Neamţ, punându-i-se hramul „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”.
            Nişa construită în partea de vest a bisericii servea drept suport pentru clopotele bisericii, iar jos era pregătiră masa numai pentru oaspeţii satului.  În prima zi de hram se serveau numai mâncăruri de post şi nu se organizau distracţii cu muzică, respectiv hora satului, care mai era denumită şi „strânsură”, denumire care s-a păstrat până în zilele noastre. După slujbă, oaspeţii ( rude şi prieteni de-ai arborenilor din comunele învecinate şi chiar mai de departe) mergeau la casele arborenilor şi-n următoarele două zile  „se hrămuia” din plin, aşa cum , după părerea mea, numai arborenii ştiu s-o facă.
            Nu ştiu de ce, dar am impresia că-n ultimii 15- 20 de ani hramul de la Arbore şi-a pierdut din importanţa şi solemnitatea sa. Mia ales pentru faptul că s-a statornicit regula să se „ hrămuiască  „doar o zi şi poate două dacă ziua de hram pică sâmbăta în calendar.
            De data aceasta s-a anunţat prin toate mijloacele posibile că la Arbore , ca şi acum doi ani, va fi şi demonstraţie de aviaţie, lucru mult aşteptat de arboreni.


            Terenul de sport al comunei a  fost amenajat pentru hram: locul a fost invadat de tot felul de tarabe, de căluşei, huţuri şi maşinuţe. Numai  bani să ai, mai ales că  cei mici nu se mai dezlipeau de acele maşinării. Dar nu s-a mai amenajat acea scenă înaltă, de pe care o fanfară renumită, fie ea din sat sau din satele din jur să cheme lumea la joc şi s-a distreze până a doua zi dimineaţa.
            Hramul propriu- zis a început cu demonstraţia de aviaţie. De dimineaţă tare sute de oameni s-a deplasat, fiecare cu cea putut, sus, pe deal, la locul numit La salcâmi”. Acolo,  Ionuţ maxim pilot de elicoptere, şi Marcel Iliese, pilot de avion de vânătoare, având sprijinul lui Dan Cobuz, comandantul aeroportului de la Floreni , precum şi 

de piloţii Sorin Trelea, Alexandru Scheul, Cosmin Buhu, Daniel Mitric şi paraşutiştii militari Ion Iordanoiaia şi Eugen Botezatu, fost pilot de vânătoare pe avionul Mig- 21 Lancer. Lor li s-au alăturat şi Răzvan Chirilă şi Andrei Albu de la aeroportul din Frătăuţii Vechi.
Ca nişte profesionişti de excepţie, ei au pregătit terenul unde va avea loc demonstraţia aviatică, pentru ca spectatorii se fi în siguranţă şi-au montat la capătul unei piste indicatorul de vânt, spre a-şi da seama de direcţia din care bate vântul.
De dimineaţă, trei avioane uşoare, de antrenament, au făcut câteva cercuri deasupra satului, parcă pentru a suscita interesul spectatorilor pentru spectacolul aviatic. Dar deja la Salcâmi terenul era împânzit de o mulţime de oameni. Avioanele au evoluat şi deasupra dealului „la salcâmi”, în formaţii, strânse sau singure, încântând cu evoluţia lor cele câteva sute de spectatori. Ne-am temut că vântul ar putea împiedica evoluţia avioanelor şi a paraşutiştilor, dar ne-am…înşelat. Piloţii şi paraşutiştii au dat dovadă de un înalt profesionalism şi au încântat mulţimea, care n-a contenit din aplauze. Şi aşa cum se obişnuieşte în aviaţie, la terminare demonstraţiei, piloţii au mai trecut o dată cu avioanele pe deasupra mulţimii şi au mulţumit prin legănarea aripilor avioanelor, ceea ce-a făcut să stârnească din nou aplauze.
           

 Aşa cum promiseseră, trupa de aviatori, condusă de Sorin Trelea, au lansat, la lăsarea serii peste 150 de lampioane, moment unic, deocamdată, în viaţa comunei Arbore. Spectacolul fascinant şi incitant a lansării lampioanelor a fost completat, în mod străluci, de trupa „Amaro” din Sibiu care a prezentat un show fenomenal, demonstrând arborenilor şi oaspeţilor lor cum poate fi stăpânit focul. A fost ceva de vis !
            Acest spectacol de excepţie la hramul din Arbore a fost posibil şi unor sponsori generoşi. Aceştia au fost : televiziunea locală Arbore, Kober, Killer, Marelvi impex, Pensiunea Casa galbenă. Fără ajutorul acestora n-ar fi fost posibil acest spectacol pentru că cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea lui sunt foarte mari.Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu